Kuinka toimia narsistin kanssa, kun olet saanut tarpeeksi (2023)

Narsistin kanssa voi olla vaikea käsitellä, varsinkin jos hän ajattelee vain itseään. He saattavat manipuloida tilannetta saadakseen haluamansa. Valitettavasti narsistit eivät usein ymmärrä, kuinka itsekeskeisiä he ovat menneiden traumojen, sosiaalisten taitojen puutteen tai epätoivoisen tarpeidensa vuoksi. Olipa kyseessä työpaikalla tai henkilökohtaisissa suhteissa, narsisteja voi olla vaikea olla lähellä, jolloin emotionaalisia tilanteita on vaikea purkaa. Tässä artikkelissa puhumme tavoista käsitellä narsistia.

Kuinka toimia narsistin kanssa, kun olet saanut tarpeeksi (1)

Yli 400 ilmaista ohjattua meditaatioharjoitustaDeclutter The Mind auttaa sinua elämään tietoisemmin ja ymmärtämään mieltäsi paremmin kasvavalla kirjastolla, joka sisältää ilmaisia ​​ohjattuja meditaatiokäytäntöjä, kursseja ja päivittäisiä meditaatiokäytäntöjä.

Tutustu Meditaatiokirjastoon

Kuinka toimia narsistin kanssa

1. Näe heidät sellaisina kuin he ovat, älä sellaisina kuin haluat heidän olevan

Teemme tämän usein, kun näemme elämässämme narsistit heidän potentiaalinsa vuoksi sen sijaan, että näkisimme heidät juuri sellaisina kuin he ovat. Huolimatta siitä, kuinka paljon haluat heidän muuttuvan, sinun vastuullasi ei ole tehdä muutosta heidän puolestaan.

Jos olet elämässäsi parisuhteessa tai ystävyydessä narsistin kanssa, on vielä haastavampaa nähdä hänet sellaisina kuin he ovat, koska välität heistä syvästi. Ilman terapiaa tai hyviä työkaluja he kuitenkin kamppailevat tietääkseen, kuinka muuttua, joten parasta mitä voit tehdä mielenterveytesi ja mielenterveytesi hyväksi on pitää kiinni tästä totuudesta. Usein he eivät aio tehdä siitä henkilökohtaista, mutta he ovat vain keitä he ovat tällä hetkellä, ja narsistia on vaikea muuttaa.

Kuinka toimia narsistin kanssa, kun olet saanut tarpeeksi (2)

2. Aseta rajat

Rajojen asettaminenon kriittinen, kun olet tekemisissä narsistin kanssa elämässäsi. Ilman rajoituksia he voivat helposti saada sinut tekemään mitä haluavat. Narsisti voi myös manipuloida sinua kaikilla elämäsi osa-alueilla. Rajat voivat muuttaa suhdettasi narsistiin tasapainoisemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi sinulle. Jos et ole tarpeeksi varovainen, heidän narsisminsa voi pilata mielenterveytesi.

Riippumatta siitä, kuinka vaikealta se näyttää, auttaisi, jos pysyisit lujasti rajoissasi minkä tahansa narsistin kanssa. Esimerkiksi puhuminen tarvittaessa tai antaa riittävästi tilaa, kun tunnet heidän negatiivisuutensa tyhjentävän sinut. Mitä tahansa, sinun on oltava riittävän vahva ja viisas asettaaksesi rajat, jotka auttavat sinua ylläpitämään mielenterveyttäsi.

Voit esimerkiksi asettaa rajat sille, kuinka usein näet heitä, kuinka paljon aikaa vietät yhdessä, kuinka puhua sinulle ja tapoja osoittaa kunnioitustasi.

3. Tunnusta, kun he manipuloivat sinua

Narsistit voivat joskus olla manipuloivia. Kun tunnustat olosuhteet, joita he yrittävät saada sinut seuraamaan, tekemään mitä he haluavat sinun tekevän, ja hallitsemalla käyttäytymistäsi ja päätöksiäsi, voit saada tietoisuuden vastustaa niitä.

Se, että joku manipuloi sinua, ei tarkoita, että sinun täytyy käydä sen kanssa läpi, jos et halua tehdä sitä. Et voi tehdä mitään muuttaaksesi heidän manipuloivaa luonnettaan, koska se on osa heidän luonnettaan. Ainoa asia, jonka voit tehdä, on tunnustaa se, kun he tekevät sen, ja tarvittaessa astut pois tilanteesta tai jää tilaa narsistille, joka tekee sen sinulle.

Kun huomaat, että narsisti yrittää manipuloida sinua, on tärkeää vetää selkeä jako. Jos olet hiljattain alkanut seurustella tällaisen henkilön kanssa, voi olla parasta jättää suhde.Etsi terapeuttijotka voivat auttaa sinua poistumaan suhteesta turvallisesti ja pitämään sinut poissa haitalta.

Jos olet tekemisissä narsistin kanssa perheessäsi, saatat lisätä fyysistä etäisyyttä sinun ja kyseisen henkilön välille. Saatat päättää puhua heidän kanssaan vähemmän, siirtyä kauemmaksi heistä tai poistaa heidät sosiaalisen median tililtäsi, jos huomaat heidän yrittävän manipuloida sinua.

Kuinka toimia narsistin kanssa, kun olet saanut tarpeeksi (3)

4. Odottaa kaasuvalaistusta

Gaslighting on henkisen pahoinpitelyn ja manipuloinnin muoto, jota ihmiset, jotka ovat kohdanneet elämässään myrkyllisiä ja narsistisia ihmisiä, kokevat. Gaslighting on silloin, kun narsisti saa aikaan hämmennystä ja saa sinut ajattelemaan, että olet menettänyt järkesi, vaikka he todella manipuloivat sinua uskomaan sen. Tämän seurauksena uhrista tuntuu, että kaikki on hänen syytään, eikä hän pääse pois myrkyllisestä kierteestä, koska heidän tekemisissään oleva narsisti huijaa häntä.

Jotta voit käsitellä narsistia elämässäsi, sinun on odotettava ja tiedettävämerkkejä kaasuvalostakun se tehdään sinulle. Narsistit ovat kaasuvalojen mestari, joten sinun on vältettävä itsesi syyllistämistä, kun he aina osoittavat sen olevan sinun syytäsi. Narsistit eivät välitä kenestäkään muusta kuin itsestään, joten ole varovainen, kun alat kyseenalaistaa järkeäsi tai syyttää itseäsi liikaa.

Kuinka toimia narsistin kanssa, kun olet saanut tarpeeksi (4)

Ohjattu meditaatio sisäiseen rauhaan

Tutustu ilmaiseen meditaatiokirjastoon

5. Älä odota anteeksipyyntöä

Se ei ole sinun vikasi, vaikka elämäsi narsisti muistuttaa sinua toisin. He eivät todennäköisesti pyydä anteeksi, koska narsisteina se ei ole osa heidän persoonallisuuttaan. Jopa ilman anteeksipyyntöä sinun on ymmärrettävä, että se ei ole sinun vikasi. On kuitenkin myös tärkeää olla odottamatta anteeksipyyntöä.

Jos narsisti pyytää sinua päivälliselle pyytääkseen sinulta anteeksi, se ei läheskään aina johda anteeksipyynnöksi. Saatat loukata, jos luulet, että narsisti pyytää sinulta anteeksi, jos hän lupaa niin. Pidä etäisyyttä ja aseta rajat. He eivät pysty sanomaan anteeksi, ja sinulla on oltava voimaa olla ottamatta sitä niin henkilökohtaisesti.

Muuten menetät järkesi narsistille joka kerta, koska syytät aina itseäsi tässä prosessissa. Odota, että he heijastavat negatiivisuutensa ja myrkyllisyytensä ympärillään oleville, mukaan lukien sinulle, ja siinä projektiossa he haluavat sinun ottavan syyn. Et ole syyllinen, eikä sinun tarvitse pahoitella jotain, mitä et tehnyt.

Kuinka toimia narsistin kanssa, kun olet saanut tarpeeksi (5)

6. Selvitä, minkä tyyppisen narsistin kanssa olet tekemisissä

Narsisteja on kahta eri tyyppiä – ylimielinen narsisti, yleisin tyyppi ja haavoittuva narsisti. Jälkimmäinen on paljon vaarallisempi näiden kahden välillä, koska ne vetoavat herkkään ja haavoittuvaiseen puoleesi.

He saavat vaikutelman siltä, ​​että he välittävät syvästi sinusta ja tarpeistasi, ja he käyttävät sitä sinua vastaan ​​manipuloidessaan asioita omaksi edukseen. Vaikka ylimielisiä narsisteja olisikinmyrkyllisiä ihmisiäaivan samoin, on ilmeistä, että heillä on se vain itselleen. Sitä vastoin et koskaan näe tämän tulevan haavoittuvalta ja herkältä narsistilta.

Ylimielisen narsistin kanssa on helpompi käsitellä, koska olet paremmin valmistautunut hänen itsekkyyteensä ja ylimielisyyteensä, kun taas haavoittuva narsisti vetoaa sinuun tunteidesi ja epävarmuutesi kautta. Hän voi arvostella sinua usein ja saada sinut tuntemaan olosi pieneksi, mikä saa sinut kehittymäänalhainen itsetunto.

7. Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä

On tilanteita, joissa olet jumissa tekemisissä narsistisen ihmisen kanssa. Et ehkä voi paeta heitä vaikka kuinka yrität, esimerkiksi jos he ovat esimiehesi töissä, perheenjäsenesi, puolisosi tai ystäväsi.

Näissä tilanteissa paras asia, jonka voit tehdä, on ympäröidä itsesi positiivisilla ja rohkaisevilla ihmisillä torjumaan myrkyllisyyttä narsistin kanssa olon jälkeen. Ei ole helppoa tapaa tulla toimeen sellaisen kanssa, joka ajattelee vain itseään.

Itseensä pakkomielletyn henkilön seurassa oleminen vaikuttaa sinuun vain negatiivisesti. Ympäröimällä itsesi onnellisilla ihmisillä, vaikka vain hetkeksi, unohdat millaista on olla negatiivisuuden ja ylimielisyyden vallassa. Positiiviset ihmiset nostavat henkeäsi ja muistuttavat sinua siitä, kuka olet, yhteytesi tai suhteesi ulkopuolella narsistin kanssa.

Positiivinen henkilö voi suositellaitsehoitoideoita,ystävällisiä tekojavoit tehdä rakastamiesi ihmisten hyväksi ja auttaa sinua löytämään terapeutin, joka antaa sinulle tarvitsemasi tuen käsitelläksesi narsistin kanssa.

Kuinka toimia narsistin kanssa, kun olet saanut tarpeeksi (6)

8. Leikkaa hänet pois elämästäsi

Jos elämäsi narsisti on joku, jota ilman voit elää, sinun kannattaa lopettaa hänet yleisen mielenterveytesi ja mielenterveytesi vuoksi. Ei ole sen arvoista, että elämässäsi on ketään, jonka tärkein prioriteetti on hän itse ja joka ei ajattele, kuinka hänen käyttäytymisensä ja päätöksensä voivat vaikuttaa muihin.

Jos olet intiimissä ja läheisessä suhteessa narsistin kanssa, kuten seurustelet hänen kanssaan tai olet hänen kanssaan ystäviä, heidän eroaminen on erityisen tärkeää. Narsistit aiheuttavat tietyntyyppisen trauman, jos he ovat joku, johon olet liian kiintynyt. Tehdään selväksi, että pärjäät paremmin ilman niitä. Sinun on oltava tarpeeksi vahva katkaistaksesi ne, jos voit hallita tätä. Muuten olet aina heidän hallinnassasi, eikä se ole ahyvä elämäelää. Sitä et ansaitse.

Kun leikkaat narsistin elämästäsi, tee se ajoissa. Valitettavasti joskus ihmiset joutuvat seksuaaliseen väkivaltaan, fyysiseen hyväksikäyttöön tai emotionaalisesti arpeutumaan joutuessaan tekemisiin narsistin kanssa, jopa lyhyen ajan.

9. Älä anna heille vahvistusta

Vastatessaan kysymykseen, kuinka toimia narsistin kanssa, he etsivät vahvistusta kaiken muun edelle. Mitä enemmän annat heille heidän tarvitsemaansa varmuutta, sitä enemmän silität heidän egoaan ja myrkyllistä käyttäytymistään.

Validointi ei tarkoita vain kohteliaisuuksia ja kukkaisia ​​sanoja, vaan se tarkoittaa myös sitä, ettet anna heidän nähdä, että he vaikuttavat sinuun. Jos heidän narsisminsa käy hermoillesi, he todennäköisesti tekevät paremmin työtä ärsyttäessään sinua. Nostamalla sinusta reaktion, he pitävät edelleen valtaa sinussa.

Älä anna heille heidän etsimäänsä vahvistusta, vaan toimi ikään kuin ne eivät vaikuttaisi sinuun ollenkaan ja jatka koko päivän ajan. Mitä enemmän näytät ärsyyntymistäsi, sitä todennäköisemmin he osoittavat narsismiaan.

Kuinka toimia narsistin kanssa, kun olet saanut tarpeeksi (7)

10. Säilytä optimismisi

Optimismisi voi säästää sinua niin paljon, kun olet tekemisissä narsistin kanssa. Jos haluat selviytyä narsistin kanssa antamatta hänen vaikuttaa terveyteen ja mielenterveyteen kokonaan, sinun on pidettävä kiinni optimismistasi kaikin mahdollisin keinoin.

Älä anna heidän tuhota positiivista suhtautumistasi elämään. Se, että maailma pyörii heidän ympärillään heidän silmissään, ei tarkoita, että sinun pitäisi antaa heidän hallita itseäsi.

Löydä aikaa tehdä asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Mene pitkille kävelylenkeille, lue suosikkikirjaasi tai katso suosikkielokuvaasi. Löydä itsenäisyytesi huolimatta suhteestasi tähän henkilöön. Kun sinä ja narsisti olette erillään, tee asioita, jotka auttavat sinua säilyttämään onnellisuutesi. Kohtele itseäsi niin kuin toivoisit muiden kohtelevan sinua.

11. Etsi tukiryhmä

Jos elämäsi narsisti on läheisessä ja säännöllisessä yhteydessä sinuun, kuten puoliso, pomo tai perheenjäsen, sinun on löydettävä tukijärjestelmä, joka auttaa sinua selviytymään narsistin kanssa.

Et voi käsitellä narsistisia ihmisiä yksin, eikä se ole heijastus sinusta. Lopulta narsistisilla ihmisillä on ratkaisemattomia traumoja, jotka saavat heidät satuttamaan muita ihmisiä. Ellei päivätyösi ole laillistettu terapeutti, et todennäköisesti ole pätevä auttamaan kyseistä henkilöä. Joten älä anna heidän sanojensa ja käytöksensä päästä käsiisi.

Tukiryhmä on paikalla nostamassa sinua hetkinä, jolloin tunnet heidän narsisminsa valtaavan sinut siihen pisteeseen, että et enää kestä sitä. Narsistinen henkilö kuluttaa emotionaalisesti ja henkisesti energiaasi, mutta tukiryhmä antaa sinulle rohkaisua, jota tarvitset tämän kanssa.

Saatat löytää terapeutin, joka voi auttaa sinua rakentamaan työkalut, joiden avulla voit jättää suhteen, työpaikan tai poistaa henkilön elämästäsi. Terapiassa opit myös selviytymistaitoja vaikeiden ihmisten hallinnassa ja itsesi auttamisessa tämän haastavan suhteen läpi.

Johtopäätös

Tämä artikkeli antaa käsityksen kaikesta, mitä sinun tarvitsee tietää, kuinka käsitellä narsistia. Narsistit ovat ihmisiä, joiden kanssa on vaikea kommunikoida. Valitettavasti saatat kohdata ainakin yhden narsistin jossain vaiheessa elämääsi, koska se ei ole harvinainen persoonallisuuden piirre. Sinun on valmistauduttava henkisesti ja fyysisesti suojautumaan manipulaatiolta, kaasuvalolta ja myrkyllisyydeltä. Asettamalla rajat ja olemalla tietoinen siitä, että olet tekemisissä narsistin kanssa, olet oikealla tiellä pitääksesi itsesi turvassa.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated: 23/10/2023

Views: 6014

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.